Työstökoneen automatisointi Fanuc teollisuusrobotilla

Lapinlahden koneistus: Robottiautomaatiolla joustavuutta työntekoon ja tuotantoon

Lapinlahden koneistus aloitti koneidensa automatisoinnin, kun vuonna 2020 tuotantoon tuli ensimmäinen robottisolu. Nyt tehtaalla on kaksi automatisoitua konetta. Olemme toteuttaneet molemmat Lapinlahden koneistuksen robottisolut. Tällä hetkellä tuotannossa operoivat Fanucin teollisuusrobotit mallia M-710IC/70. Fanuc robottikoulutukset suoritettiin Nurmijärvellä koulutustilassamme sekä paikan päällä Lapinlahdella.

”Kun vuonna 2018 aloitimme keskustelun robottisolusta, MTC Flextekin asiantuntijat olivat merkittävässä roolissa konseptin luomisessa. Meillä oli tässä vaiheessa vielä vähäinen kokemus automatisoinnista. Onneksi meille toimitettiin robotit hyvillä optioilla, jotka mahdollistavat jatkokehittämisen helposti”, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Litmanen.

Tänä päivänä Lapinlahden Koneistus työllistää 17 henkilöä. Tuotantokoneet ovat modernisoituneet ja kappaleenkäsittelyrobotteja on tullut keventämään ihmisten työtä. Tekeminen on siis yhä enemmän prosessien ohjaamista ja yhä vähemmän likaista pajatyötä. Lapinlahden Koneistus on aina koettu perheyritykseksi sen laajassa merkityksessä: perheeseen kuuluu myös henkilöstö, joka on ylivoimaisesti tärkein voimavara kaikkina aikoina.

Nyt neljän vuoden aikana automaatio on tuottanut Lapinlahden koneistukselle huomattavia etuja, kuten lisääntynyt tuotanto, parempi käyttöaste sekä säästöjä energiakuluissa ja ajassa. Kapasiteettia on saatu merkittävästi lisää ilman merkittäviä lisäkustannuksia henkilöstön osalta ja rekrytointitarve on pysynyt maltillisena, sillä automaatio on mahdollistanut toiminnan nykyisellä henkilöstöllä.

”Ilman automaatiota tarvittaisiin 2-3 työntekijää enemmän, mikä voisi johtaa muuttavassa markkinatilanteessa lomautuksiin. Automaatio luo varmuutta kaikissa olosuhteissa.”

Robottiautomaation ansiosta on pystytty keventämään työntekijöiden työtä ja parantamaan työergonomiaa. Robotti hoitaa raskaat nostamiset ja kappaleen vaihdon, kun taas henkilöstä voi keskittyä osaamista vastaavaan työhön. Ihmisten hyvinvointi on Lapinlahden koneistukselle erittäin tärkeää ja se on huomioitu myös työvuoroissa automaation ansiosta.

”Automaatio antaa meille joustavuutta myös työvuorojen suunnitteluun. Pyrimmekin siihen, että perjantaisin iltavuoro hoituu roboteilla ja näin henkilöstömme pääsee aikaisemmin viikonlopun viettoon.”

Automaation käyttöönotto on merkittävästi tukenut liiketoimintaa ja sen tavoitteita. Automaatiolla tekeminen on saatu keskimäärin erittäin kannattavaksi, sillä kiinteät kustannukset ovat melko edulliset. Investoimalla robotteihin on mahdollistettu kasvu ilman tarvetta lisätä henkilöstöä tai laajentaa tuotantotiloja. Kokonaisuuden saa välittömästi tuottamaan, mikä parantaa yrityksen kustannustehokkuutta ja kilpailukykyä.

”Olemme hankkineet molemmat robottisolut poikkeusoloissa ja projektit ovat silti menneet todella hyvin. MTC Flextek toimi todella joustavasti muuttuvassa ja haastavassa tilanteessa.”

Robottiautomaation lisäksi olemme tehneet Lapinlahden koneistuksen kanssa yhteistyötä oheislaitepuolella, huoltopalveluissa sekä heidän tuotannostaan löytyy myös Kaston saha. Absolent-ratkaisut ovat tuottaneet Lapinlahden koneistukselle merkittäviä säästöjä lämmityskuluissa, sillä he käyttävät puhdistetun ilman hallin lämmittämiseen. Huoltopalvelumme puolestaan huoltavat kaikki tuotannosta löytyvät koneet ja robotit.

Lapinlahden koneistus on erinomainen esimerkki siitä miksi tuotannosta jo löytyvä kone kannattaa automatisoida. Koneinvestoinnista saadaan näin kaikki teho irti.

Työstökoneen automatisointi Fanuc teollisuusrobotilla