Muovin ruiskuvaluun ja muottien valmistukseen erikoistunut perheyritys Muoviitala päätyi viimeisimmässä työstökonehankinnassaan Fanuc Robodrill α-D21LiB5 -koneistuskeskukseen. Ensimmäinen taloon hankittu Fanuc on osa suurempaa kehitys- ja investointipakettia, johon on saatu ELY-keskuksen rahoitusta. 

– Päätuotteitamme ovat muovin ruiskupuristus ja siinä käytettävät muotit kokonaisvaltaisena palveluna sekä kaihdinmekanismit, jonka lisäksi teemme myös alihankintakoneistusta. Pyrimme siihen, että pääsemme muovien tuotantoon mukaan jo suunnitteluvaiheessa niin, että pääsemme auttamaan kustannustehokkuuden optimoinnissa esimerkiksi valmistusmyötäisellä suunnittelulla tai tuomalla materiaali- ja tuotanto-osaamista. Tavoitteenamme on, että voimme tarjota asiakkaille mahdollisimman paljon lisäarvoa läpi koko tuoteprosessin. 

– Täysin omaa käsialaamme ovat sälekaihtimien säädinmekanismit, joita myymme A1-säädin -tuotemerkillä. Olemme Suomen markkinajohtaja ikkunoissa ja ovissa. Olemme tehneet suunnittelun itse ja valmistamme myös komponentit. Kehitämme myös uusia tuotteita jatkuvasti, ja Robodrill-hankinta liittyykin juuri siihen, kertoo Muoviitalan yritysjohtaja Antti Viitala. 

– Yritys on alkuperiään perustettu 1979 ja vanhempani ostivat sen 1995. Tällä hetkellä teemme niin sanotusti hallittua sukupolvenvaihdosta, eli vanhempani ovat pääsääntöisesti eläkkeellä, mutta edelleen mukana tarpeen mukaan ja myös omistajina. Seuraava sukupolvi on koulussa ja saa aikanaan itse päättää, mille alalle hakeutuu. Yritän itse näyttää hyvää esimerkkiä yrittäjyydestä, mutta en ohjaa valintoja sen enempää. 

MTC Flextekin asiakkaaksi 

Robodrill oli Muoviitalan ensimmäinen hankinta MTC Flextekiltä, mutta keskinäinen suhde on ollut olemassa jo monta vuotta. Pohjois-Suomessa työstökoneiden myynnistä vastaava Pasi Karvonen on rakentanut keskinäistä luottamusta ja tuonut MTC Flextekin tarjontaa esille jo pitkään. 

– Yhteydet Pasin kanssa ovat alkaneet jo vanhempieni aikana ja niitä on ylläpidetty jatkuvasti. Tällä kertaa päädyimme myös tekemään kaupat. Eikä ole täytynyt katua. Homma toimi hienosti alusta asti ja Pasin teknisestä asiantuntemuksesta on ollut erittäin paljon hyötyä. Juuri meille oikea kone löytyi ja tuli käyttöön vaivattomasti, Viitala toteaa. 

Myyjänkin näkökulmasta kaupanteko sujui kivuttomasti. Pitkästä tuttavuudesta oli hyötyä molemmin puolin ja selkeän määrittelyn ansiosta juuri se oikea kone oli helppo löytää. 

– Pohjustus on ollut pitkäjänteistä jalkatyötä. Siinä ei pidä odottaa pikavoittoja, koska työstökeskuksia ei voi myydä ilman vahvaa luottamusta. Olen pyrkinyt pitämään meidän vaihtoehtoa esillä ja nyt oli kauppojen aika. Tarjoaminen oli helppoa, koska Muoviitalalla oli selvästi mietitty valmiiksi, mitä koneella halutaan tehdä ja mitä siltä vaaditaan. Myös tuotanto ja sen vaatimukset olivat minulle tuttuja, toteaa Pasi Karvonen. 

Konehankinnassakin suunnittelu tukee onnistumista 

Investointi on osa suurempaa kehitysprojektia, johon kuuluu tuotteiden ja tuotannon kokonaisvaltainen kehittäminen kilpailukyvyn lisäämiseksi. Se on rahoitettu ELY-keskuksen investointi- ja kehitystuella sekä yksityisellä rahoituksella. 

– Kehitämme uudenlaista ikkunan tuloilmaventtiiliä, joka tarkoittaa kokonaisuutena itse tuotekehityksen lisäksi myös muotin valmistuksen ja valun tehostamista. Koneinvestoinneista merkittävimmät ovat uusi työstökeskus ja ruiskuvalukone. Julkinen rahoitus ei itsessään kata kuin alle puolet kuluista, mutta se myös helpottaa selvästi yksityisen rahoituksen hankkimista, Viitala valottaa. 

– Aloitimme hankinnan vuoden 2018 alussa rahoitushakemuksen tekemisellä. Paneuduin siihen erityisellä huolella ja hakemus menikin heti läpi. Keväällä päästiin kaupantekoon ja toimitus oli juhannuksen aikoihin. Käyttöönotto meni meidän näkökulmasta kivuttomasti ammattimiesten tekemänä, niin koneen kuin käyttökoulutuksen osalta, muistelee Viitala. 

– Rahoitushakemuksesta oli toinenkin, ehkä jopa yllättävä hyöty. Sen kirjoittaminen pakotti miettimään kunnolla, mitä ollaan hankkimassa ja miksi. Siitä oli iso apu konetta valittaessa. Halusimme nimenomaan tehokkaan työstökeskuksen muottien valmistukseen. Tarkempi määrittely tehtiin työntekijöiden avulla ja heidän lähtökohdistaan, sillä käyttäjä tietää lopulta parhaiten omat tarpeensa ja mieltymyksensä. Siksi Fanucin tuttu ohjaus oli meille iso etu ja iso tekijä lopullisessa päätöksessä. 

Hankintaprosessi meni myös MTC Flextekin näkökulmasta onnistuneesti ilman vastoinkäymisiä. 

– Aika nopeasti vaihtoehdot rajattiin kahteen, ja lopulta valinta osui Fanuc Robodrill α-D21LiB5 -työstökeskukseen. Sattumalta niitä oli valmiina Euroopan keskusvarastolla, joten toimitus saatiin noin kuukaudessa. Asennus oli valmista kolmessa päivässä ja lisäksi pidettiin kolmipäiväinen käyttökoulutus, Pasi Karvonen summaa. 

Kaikki meni nappiin 

Kun kone on ollut käytössä yli vuoden, voi kertyneistä kokemuksista jo vetää johtopäätöksiä. Saatuja tuloksia odotuksiin verrattaessa voidaan todeta, että tavoitteet on saavutettu ja että tuloksiin voi olla tyytyväinen. 

– Haimme selkeää kasvua muottivalmistuksen tuottavuuteen ja se saatiin. Esimerkiksi muotti, joka valmistusaika oli ennen 40 tuntia, valmistuu nyt jopa alla 16 tunnissa. Asiakkaat ja käyttäjät ovat kehuneet kovasti ja se on erittäin tärkeää. Silloin kun he ovat koneeseen tyytyväisiä, olen minäkin. Muovikomponenttien tuotannossa lyhyt läpimenoaika on erittäin tärkeää, koska ne usein jätetään hankintojen loppupäähän. Ja jos aiemmissa vaiheissa on ollut viivästyksiä, ovat muovikomponentit ikään kuin valmiiksi myöhässä. Tai ainakin ne pitäisi saada valmiiksi mahdollisimman nopeasti. 

– Meille aika on aidosti rahaa ja ajansäästö on selvää hyötyä. Tuottavuuden lisäksi se on meille selvä kilpailuetu. Kun olemme erityisen nopeita, voimme kilpailla sellaisista asiakkaista, jotka olisivat muuten poissuljettuja. Eikä nopeudesta ole vielä milloinkaan ollut haittaa. Vähimmilläänkin se antaa reilusti lisää vapautta tuotannon suunnitteluun. Robodrill on ollut vaativassa muottien teossa niin ylivoimainen kone, että sitä ei ole haluttu käyttää yksinkertaisempiin alihankintakoneistuksiin, Viitala kehuu.