Olemassa olevan koneen automatisointi: Osao vahvistaa tekniikan opetusta edistyneellä robottisolulla
Koulutuskuntayhtymä OSAO on ottanut käyttöön toimittamamme edistyksellisen robottiratkaisun, joka tuo Kaukovainion tekniikan yksikön opetukseen uuden ulottuvuuden. Oulussa sijaitseva yksikkö on tunnettu monipuolisesta koulutustarjonnastaan, ja nyt sen kone- ja tuotantotekniikan opetusta on vahvistettu robottikokonaisuudella.
Moderni robottikokonaisuus vastaa työelämän tarpeita
Uusi koulutusrobotti ja tuotantosolu, joka sisältää Fanuc M20iD -robotin, tarttujat, tarttujanvaihtajan, kameran ja turvajärjestelmän, on suunniteltu vastaamaan ja tukemaan työelämän tarpeita. Kokonaisuus sisältää myös jo olemassa olevaan työstökoneeseen suunnitellun pneumaattisesti toimivan automaattioven robotti latausta varten.
Uuden investoinnin taustalla on tarve tuoda opetustilanteita – ja ympäristöä lähemmäs todellista tuotantoa ja näin ollen automaation kasvattamista. Tahtotila uudelle automaatioratkaisulle on ollut olemassa jo useamman vuoden ajan, ja nyt hankinta saatiin toteutettua osana Kone- ja tuotantotekniikan oppimisympäristöjen uudistamisen hanketta (KOTO). Hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liitto (EAKR-rahoitus ja React EU), ja osarahoittajana toimii hankkeen toteuttaja.
”Robotit ovat yleistyneet tuotannossa, ja siten myös koulutustarve on kasvanut. Meillä on aiemmin ollut käytössämme pienempiä robotteja sekä cobotteja, mutta halusimme siirtyä myös koulutusympäristössämme lähemmäs nykyistä tuotantoa. Tällä uudella kokonaisuudella pystymme mahdollistamaan opiskelijoille lähes tuotanto-olosuhteita vastaavan ympäristön ja kehittämään koulutustamme”, sanoo OSAOn edustaja Pasi Niemelä.
OSAO halusi integroida olemassa olevan työstökoneen yhteyteen robotin, mikä mahdollistaan ja laajentaa ohjelmoinnin opetuksen yhdessä tai erikseen robotilla ja työstökoneella. Kun ratkaisua aloitettiin suunnittelemaan, he vaihtoivat ajatuksia eri robottiautomaatiosolujen toimittajien kanssa, ja näiden keskustelujen pohjalta muodostui selkeä kuva tarpeesta ja tulevasta investoinnista.
”Loimme tarkat kriteerit kokonaisuudelle, ja kilpailutuksen kautta MTC Flextekin tarjoama kokonaisuus vastasi vaatimuksiamme”, Niemelä jatkaa.
Robottitoimituksemme ovat yhteistyöprojekteja asiakkaan kanssa. Tässäkin kokonaisuudessa suunnittelimme ratkaisua yhdessä OSAO:n tiimin kanssa. Asiakkaan toiveiden mukaisesti suunnittelimme ratkaisun, jossa robotti palvelee konetta sivulta. Kokonaisuuden suunnitteluvaiheessa hyödynsimme vankkaa asiantuntemustamme ja kokemustamme vastaavista projekteista, varmistaen nykyisen tilan tehokkaan käytön sekä robotin käytön turvallisuuden. Osana projektia toteutimme merkittäviä muutostöitä OSAO:n käytössä olevaan työstökoneeseen. Merkittävin muutostyö oli koneen seinään rakennettu leikkuunesteen pitävä oviaukko, johon asensimme pneumaattisesti toimivan automaattioven. Tämä ratkaisu ei ainoastaan lisännyt käytännöllisyyttä, vaan mahdollisti myös koko kokonaisuuden integroitumisen olemassa olevaan tilaan ja ympäristöön saumattomasti. Ovi on varustettu turvareunalla, mikä takaa käytön turvallisuuden, sekä henkilökunnalle että opiskelijoille. Lisäksi robotissa on valoverhon avulla rakennettu turvajärjestelmä.
”Halusimme nykyisen työstökoneemme yhteyteen robotin, jotta voimme opettaa kappaleen vientiä koneeseen sekä robotin ohjelmointia ja käyttöä. Meille oli erityisen tärkeää huomioida nykyinen tila, ja yhdessä MTC Flextekin kanssa saimmekin suunniteltua robotin työstökoneen sivuun. Tämän kokonaisuuden mahdollisti MTC Flextekin suunnittelema ja toteuttama loistava automaattiovi. Kokonaisuudessaan tämä ratkaisu on meille todella hyvä, sillä nyt voimme maksimoida opetuksessa koneen ja robotin käytön hyödyntämällä niitä yhtä aikaa kahdessa eri opetustilanteessa”, Pasi Niemelä kertoo.
Robottisolu toimitettiin kesän aikana ja opetuksessa se on ollut käytössä syyslukukauden alusta.
”Koko projektin ajan yhteistyö MTC Flextekin kanssa sujui todella hyvin ja ammattitaitoisesti. Saimme myös todelle hyvän ja kattavan koulutuksen toimituksen jälkeen”, toteaa Niemelä.
OSAOn tiloihin rakennettu kokonaisuus tarjoaa myös muille asiakkaillemme mahdollisuuden kouluttautumiseen. Voimme jatkossa hyödyntää robottisolua ja heidän tilaansa Oulun alueen TP1 tason robottikoulutuksissa.